Raspresentation Xoloitzcuintle

Historik

Nakenhundar har funnits i tusentals år i Central- och Sydamerika. Hundarna har haft en betydande plats i flera av de centralamerikanska indiankulturerna. Bland annat har man funnit statyetter i lera från Colimakulturen daterat cirka år 3000 f.kr. Rasen är Mexicos nationalras. Ursprungsnamnet på rasen är xoloitzcuintle. Första exemplaret importerades till Sverige 1983 och registrerades under namnet mexikansk nakenhund. Fr.o.m. år 2016 är ursprungsnamnet återtaget.

Användningsområde

Rasen används i dag till sällskap, utställning, lydnad och agility.

Hälsa

Rasen har i dag inga rasbundna sjukdomar, men det förkommer en del hudproblem av varierad grad. Vissa tänder saknas i olika grader, på grund av anlaget för hårlöshet.

Egenskaper / Mentalitet

Den är intelligent, livlig och alert. Rasen ska besitta styrka och stor uthållighet.

Storlek och utseende

Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar. Samma mankhöjd gäller för både hanar och tikar; liten 25–35 cm, mellan 36–45 cm och stor 46–60 cm. Den ska vara smidig och balanserad i sitt rörelsemönster samtidigt som den ger ett kraftfullt intryck. Rasen är i stort sett hårlös. Huden ska vara mjuk, slät och varm. Den ska helst vara enfärgad i varierande mörka nyanser.

Pälsvård

Pälsen på den pälsade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr. På sommaren kan solskyddsmedel behövas och vid kall årstid behöver den täcke.

Övrigt

Den pälsade varianten är numera tillåten i utställningssammanhang och används även i avel.

Att tänka på - Xoloitzcuintle

Om du funderar på att skaffa en xoloitzcuintle, tänk på att...

  • Den nakna varianten behöver skyddas mot sol på sommaren och kyla.
  • Rasen förekommer i tre storlekar.
  • Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr.
  • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information