Raspresentation Pomeranian

Historik

Pomeranian, eller zwergspitz som den kallas i tysktalande länder, är en av flera varianter av tysk spets. Stenålderns så kallade torvhundar och senare boplatskulturers spetsar kan vara ursprunget till den tyska spetsen, som är Mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och wolfspitz. Pomeranian fick sin slutliga utveckling i England, vilket förklarar spridningen av det engelska rasnamnet. 1891 bildades The Pomeranian Club i England och då utarbetades också den första standarden för rasen.

Användningsområde

Rasen är främst en sällskapshund men aktiveras gärna i hundsporterna agility, flyball, rallylydnad och eftersök. Pomeranian är en populär utställningshund.

Hälsa

Pomeranian anses vara en frisk ras. Patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Det är en pigg, glad, positiv och vänlig ras som är mycket fäst vid sin ägare och är hemkär. Den har nästan ingen jaktlust.

Storlek och utseende

En mycket kort liten hund med en dubbel päls (täckhår och underull) som står rakt ut från kroppen. Den har en högt ansatt svans buren över ryggen och små upprätta öron. Mankhöjd är 18–22 cm. De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orangesobel, röd, svart, creme och vargsobel. Andra färger förekommer.

Pälsvård

Den har en lättskött päls som sällan tovar sig. Pälsen behöver borstas igenom varannan vecka och oftare vid fällning.

Övrigt

Pomeranian är en liten och tuff hund som ska behandlas med förnuft så att den inte skadar sig och kan, på grund av sin storlek, inte leka med större hundar och små barn.

Att tänka på - Pomeranian

Om du funderar på att skaffa en pomeranian, tänk på att...

  • Det är en liten och tuff hund som ska behandlas med förnuft så att den inte skadar sig.
  • Rasen må vara liten och söt men det är en hund som ska fostras och tränas för ett bra hundliv.
  • Den kan, på grund av sin storlek, inte leka med större hundar och små barn.
  • Den vill inte vara ensam längre stunder då den är mycket bunden till sin ägare.
  • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.