Raspresentation Perro sin Pelo del Peru

Historik

Perro sin pelo del peru (PSPP) var känd i Sydamerika redan före inkaindianerna. Det finns säkra bevis i form av bilder på keramik från de olika civilisationerna före Inka. De nakna hundarna ersatte i dessa bilder andra viktiga "symboldjur", exempelvis puman, ormen eller falken. Av dessa bevis kan man sluta sig till att denna nakna hund förekom under de arkeologiska tidsperioderna före Inka, det vill säga mellan 300 f.Kr. och 1400 e.Kr.

Användningsområde

Perro sin pelo del peru är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa

Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar eller hälsoproblem. Den anses vara en frisk och fysisk sund ras och kan uppnå en hög ålder. På grund av det genetiska anlaget för nakenhet saknar de ofta tänder i olika hög grad.

Egenskaper / Mentalitet

Det är en livlig och uppmärksam hundras. Den ska vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste, men reserverad mot främlingar. Rasen kräver därför mycket träning och socialisering, speciellt som valp.

Storlek och utseende

Rasen ska vara medelkraftig och kvadratiskt byggd. Tre olika storlekar finns. Mankhöjd för liten (pequeno) är 25–40 cm, mellan (médio) 40–50 cm och stor (grande) 50–65 cm. Vikt är för liten 4–8 kg, mellan 8–12 kg och stor 12–25 kg. Färgen kan variera från svart via samtliga nyanser av grått, mörkt kastanjebrunt mot ljusblont. Rosaaktiga fläckar på alla delar av kroppen kan förekomma. Den ska ge ett elegant och slankt intryck. Den ska ge en förnimmelse av snabbhet, kraft och harmoni, och får aldrig verka tung. Uttrycket hos den ska vara uppmärksamt och klokt.

Pälsvård

Pälsen på den pälsade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas om huden är torr och kanske täckas vid kall väderlek.

Övrigt

Det förekommer att valpar föds med päls över hela kroppen. Dessa hundar kan inte delta på hundutställning då det är ett diskvalificerande fel med så mycket päls, men det är tillåtet att använda dessa individer i avel.

Att tänka på - Perro sin Pelo del Peru

Om du funderar på att skaffa en perro sin pelo del peru, tänk på att...

  • Den nakna varianten behöver skyddas mot sol på sommaren och kyla.
  • Rasen förekommer i tre storlekar.
  • Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr.
  • Den pälsade varianten är inte tillåten i utställningssammanhang men får användas i avel.
  • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.