Raspresentation Norsk Lundehund

Historik

Norsk lundehund kommer från de utanför Lofoten belägna öarna Vaeröy och Röst, men den har periodvis förekommit även på andra nordnorska öar. Lundehunden har levt helt isolerad på de nordnorska öarna under flera hundra år och där använts till fångst av lunnefågel. Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden. I dag, 2009, finns cirka 1 000 hundar i världen och rasen finns med på Unescos lista över utrotningshotade arter.

Användningsområde

Rasen användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag används den främst som sällskapshund.

Hälsa

Lundehunden är en väldigt frisk liten hund som ofta blir gammal; 13–14 år är inte ovanligt. En sjukdom som finns i rasen är IL (intestinal lymfangiektasi, kräkningar och diarréer) där cirka en av tio hundar insjuknar per år. Mer information om sjukdomen finns på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt till skall och besitter en del självständighet och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Nya miljöer och människor tvekar den inte att bekanta sig med.

Storlek och utseende

Lundehunden är en zoologisk raritet genom att ha sex fullt utvecklade tår på varje tass. Den är otroligt vig och rörlig, huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen. Den kan också stänga sina öron. Rasen har ett speciellt gångsätt, de paddlar med frambenen och det ser ut som om hunden ritar stora cirklar i luften. Det är en liten, smidig och förhållandevis lätt rektangulär spets. Färgen är vanligtvis brun med vita tecken. Mankhöjd för hanar är 35–38 cm och tikar 32–35 cm. Vikt för hanar är 7 kg och tikar 6 kg.

Pälsvård

Lundehunden behöver knappt någon pälsvård. Du borstar och badar den då pälsen är i fällning. Pälsen verkar smutsavstötande och när den torkar efter en promenad i regn och rusk faller smutsen lätt av.

Övrigt

Det är väldigt svårt att fånga denna speciella lilla hund på papper – man måste uppleva den. Läs gärna mer om rasen på rasklubbens webbplats.

Att tänka på - Norsk lundehund

Om du funderar på att skaffa en norsk lundehund, tänk på att...

  • Det är en härlig barnvänlig liten hund som gärna vill vara med på allt familjen företar sig.
  • Den talar ljudligt om när någon/något främmande närmar sig.
  • Träna valpen socialt ordentligt första året så blir den en kompis som kan följa med nästan överallt.
  • Den kan vara lite sen med att bli rumsren.
  • Just din hund bör kunna gå vidare i aveln eftersom rasen är numerärt liten och alla individer är värdefulla.