Raspresentation Mittelspitz

Rasen tillhör gruppen spetshundar. Tyska spetsar härstammar ifrån stenålderns s.k. torvhund "Canis familiaris palustris Rüthimeyer" och senare boplatskulturers spetsar och är Mellaneuropas äldsta hundtyp. Många andra raser har också sitt ursprung från den.

Kleinspitz och Mittelspitz finns i ett flertal olika färger och färgkombinationer. Kleinspitz skall vara 26 cm +/- 3 cm och Mittelspitz 34 cm +/-4 cm i mankhöjd.

De är uppmärksamma, livliga och mycket tillgivna sin ägare. Både Klein- och Mittelspitz är en pigga och vakna spetshundar. De är mycket läraktiga och lätta att fostra. Deras lätta misstro mot främlingar och brist på jaktlust gör dem till idealiska vakthundar. De är varken ängsliga eller aggressiva utan sunda och robusta.
Att bevaka och varna har alltid varit spetsarnas passion. Med sin fantastiska hörsel och uppmärksamhet är de mycket medvetna om sitt revir. Mittelspitz och Kleinspitz var och är "varnare" och arbetade t.ex på bogserbåtar och pråmar, magasin och varulager.

Spetsarna fängslar med sin vackra päls som står ut från kroppen pga av den rikliga underullen. Särskilt imponerande är den kraftiga man-liknande kragen runt halsen och den yviga svansen som bärs kavat över ryggen. Pälsen står emot väder och vind, de har robust kroppsbyggnad och lång livslängd. Är kvaliteten på pälsen bra är den inte svårt att sköta den, vilket man kan tro vid första anblicken. Regelbunden borstning och kamning (en gång i veckan brukar räcka) och lite rejälare tag vid fällning.

Glada och lättlärda, vakna och nyfikna med låg jaktlust och lagom vaktinstinkt, är några av de epitet dessa hundar får. Dagens Klein - och Mittelspitzar är framför allt sällskapliga familjehundar, anpassningsbara och väl-fungerande i skiftande miljöer.

De brukar fungera utmärkt med barn och andra djur. Flera Klein- och Mittelspitz tränas i agility, lydnad och spår med stor glädje och arbetslust.

Klein- och Mittelspitz har FCI-standard nr 97, en samlingsstandard för Tyska spetsar, som inkluderar också Keeshond och Pomeranian.