Raspresentation Japansk Spets

Rasen har utvecklats ur många hundar som kom till Japan i början av 1900-talet. Med materialen man sammanställde och på 1920 och 1930-talet jobbade japanska kynologer med att "skapa" den Japanska Spetsen. Det arbetet som de så framgångsrikt gjort, kom till en halt under andra världskriget.

Efter andra världskrigen fanns endast ett fåtal Japanska Spetsar kvar och den stora efterfrågan på rasen gjorde att rasen okontrollerat blandades upp med flertalet raser, bl.a. Tysk spets, American Eskimo, Samojed, Pomeranian och till och med oidentifierade vita hundar. Som tur var blev skadan inte allvarlig tack vare snabb insats från dedikerat rasfolk. 1948 skrevs den första standarden med hjälp av Japansk Kennelklubb, standarden godkändes 1953.

Den första registrerade Japanska Spetsen hette Hakuryu och var född den 6 augusti 1947 efter hanen Koma och tiken Shinju.

1959 grundades rasklubben Nippon Spitz Association som arbetar hårt för rasens bevarande. De har publicerat historik och information om de hundar som grundade rasen och fortsätter dokumentationen även idag med publikationer om historik och bilder.

Slutsatsen vi drar ifrån resonemanget är:

1) Rasen var ursprungligen skapad ur minst 2 varianter av hundar. Amerikan Eskimo dogs och den vita Ryska spetsen (laikan) som kom till Japan via Manchuriet.
2) Huruvida man använt tyske spetsen för att skapa den Japanska Spetsen debatteras än idag, dock kan man anta att de har viss inblandning i rasen via den Amerikanska Eskimohunden.
3) Man kan antagligen utesluta att JS skulle vara direkt nedkommen ur samojeden.
4) Efter andra världskriget blev rasen lidande av inblandning av flertalet raser, men rasen räddades tack vare idogt arbete till vad den är idag.

Till Sverige kom den Japanska Spetsen i maj 1973. Det var Götter-Mahls Shan Shan, White Pearl of Lone Hill samt en tik som dog trots idogt veterinärarbete. I augusti -73 kom Andoleason of Golden Meadow till Sverige. Dom hundarna blev grundare till rasen här i Europa tillsammans med bl.a.bröderna Hover och Hawk of Kagetsuland. Alvretens och senare Shiromis och Ceholms Kennel blev de första rasfantasterna i Sverige och de importerade flertalet hundar som har haft stor betydelse för rasen.

Idag är "jappen” spridd över hela Världen. Många uppfödare har fastnat för rasen.

Jappen är en pigg och vaken spetshund. Typiskt för rasen är en päls som står emot väder och vind, robust kroppsbyggnad och lång livsläng. Dagens jappe är framför allt en sällskaplig familjehund, som är anpassningsbar och fungerar i skiftande miljöer. Glad och lättlärd, vaken och nyfiken, låg jaktlust och med god vaktinstinkt.

Pälsen är lättskött, regelbunden borstning och kamning ända nerifrån hårbottnen en gång i veckan brukar räcka för att hålla pälsen vit och tovfri.